●●○○○
MACBETH
HET ZUIDELIJK TONEEL / LUCAS DE MAN
Door RiRo, gezien 4 april 2016
De door Lucas De Man en Jamal Ouariachi bewerkte Macbeth is vooral een vrij voorspelbare kritiek op de oorlogen waaraan het Westen de laatste jaren deelneemt.
Generaal Macbeth moordde een vijandelijk dorp uit. Als gevolg daarvan lijdt hij aan een posttraumatisch stresssyndroom. Want nadat koning Duncan de dienstplicht weer had ingevoerd, omdat de grote ondernemingen een oorlog wilden, is de zoon van Macbeth in de buurt van dat vijandelijke dorp gesneuveld. Logisch dus dat Macbeth door het lint ging.
Als de generaal weer thuis is, verwijt Mevrouw Macbeth haar man dat hij niet kwetsbaar durft te zijn, niet praat over wat hij heeft meegemaakt in de oorlog. Maar even later vermoordt ze eigenhandig koning Duncan. Dat moorden gaat nog even door, nu in opdracht van Macbeth. Uiteindelijk komt alles goed. Duncans zoon Malcolm wordt koning. En die is voor vrede.
De tekst van de voorstelling is iets minder knullig dan ik hierboven wil doen geloven, maar het scheelt niet veel. De bewerking is - misschien in een poging het ook voor jongeren interessant te maken - veel te ver doorgeschoten. Niet alleen naar een inhoudelijke oversimplificering, maar ook naar een te grove psychologische causaliteit.
De enscenering en de theatrale middelen vind ik daarentegen wel geslaagd. De talkshow als middel om het verhaal te vertellen werkt goed. Ook omdat de rol die de media tegenwoordig spelen bij de publieke oordeelsvorming over oorlogssituaties daardoor wordt benadrukt. Jammer dan weer dat er nogal matig wordt geacteerd, zodat de voorstelling af en toe wel wat weg heeft van een hoorspel.
Alles bij elkaar lijkt me niet dat deze Macbeth van Het Zuidelijk Toneel de manier is om ook een jong publiek enthousiast te maken te maken voor toneel.
Ga voor de speellijst en voor meer informatie naar: Het Zuidelijk Toneel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten