Real Boys van Orkater/De Nieuwkomers |More Dogs

 

●●○○○


REAL BOYS


ORKATER / DE NIEUWKOMERS / MORE DOGS

 

Door Piet van Kampen, gezien 19 september 2020

Het Vlaamse collectief More Dogs maakt met Real Boys muziektheater over een popgroep die repeteert voor een theatrale show over Pinokkio. De vijf leden van More Dogs (ze studeerden samen Drama aan het Conservatorium Antwerpen, met als afstudeerrichting Kleinkunst) schreven de muziek en de tekst voor deze voorstelling zelf. 
De vijf acteurs/muzikanten spelen én personages uit De avonturen van Pinokkio én de leden van de band Real Boys én zichzelf. Het idee is om door te jongleren met die drie verschillende lagen het thema 'authenticiteit' aan te kaarten. Maar die opzet om kritisch commentaar te leveren op de 'kunstmatigheid' op vooral de sociale media is blijven steken in goede bedoelingen. 
Het feit dat ze als Pinokkio (Julien Neyrinck), zijn maker Gepetto (Victor De Greef), de krekel (Robin Keyaert), de blauwe fee (Elias Vandenbroucke) en de theaterdirecteur (Gode Kempen) slechts hapsnap wat elementen uit De avonturen van Pinokkio plukken, vind ik geen probleem. Dat moet kunnen. 
Maar dan zouden de gekozen citaten uit Collodi's klassieker uit 1883 wel duidelijker moeten bijdragen aan wat ze met hun voorstelling willen zeggen. En dan zouden ook de teksten die ze als leden van de band Real Boys en als zichzelf uitspreken wel meer diepgang moeten hebben. Want de gesproken tekst, maar ook het acteren, is (ondanks begeleiding door zowel Peter Seynaeve als Titus Tiel Groenestege) over het algemeen nogal matig. 
De kracht van de voorstelling zit in de door More Dogs zelf gecomponeerde en uitgevoerde popmuziek - van rauwe punk (door het collectief) tot zoetgevooisde ballad (door Victor De Greef). Als concert is Real Boys heel genietbaar. Maar voor goed muziektheater is meer nodig dan dat.
Ga voor de speellijst en voor meer informatie naar: Orkater

Geen opmerkingen:

Een reactie posten