Recensie: About Elly van STAN / Jolente De Keersmaeker en Scarlet Tummers

 

●●○○○

 

ABOUT ELLY


STAN / JOLENTE DE KEERSMAEKER EN SCARLET TUMMERS

 

Door Piet van Kampen, gezien 5 april 2023

In de film About Elly uit 2009 van Asghar Farhadi brengen drie bevriende echtparen uit Theheran een lang weekend door aan de Kaspische zee. Behalve de drie koppels en hun drie kinderen zijn ook Ahmed, een vriend van Sepideh, en Elly, de kleuterjuf van haar dochter van de partij.

Al snel wordt duidelijk dat Sepideh het centrale personage is. Zij heeft contact gelegd met de verhuurder van de villa waar ze zullen verblijven. Zij is het die bedacht heeft om Elly en Ahmad te koppelen. Zij is de regelaar die kleine leugentjes om iets goeds te bereiken geoorloofd vindt. En zij is het dus ook die de anderen zonder dat ze dat beseffen in die goed bedoelde onwaarheden meetrekt.

In tegenstelling tot de film begint de voorstelling met een monoloog van Elly. Maar na die inleiding volgt het stuk zo nauwgezet mogelijk de film. Niet alleen met de letterlijke tekst, maar helaas ook met op het toneel soms met en soms zonder decorstukken ter plekke gefabriceerde beelden uit de film. Wat we in de voorstelling About Elly horen is boeiend, wat we te zien krijgen nogal infantiel.

Want dat uitbeelden van wat er in de film te zien is, gaat heel ver. Vijf acteurs, waarvan één met een oranje vest, doen bijvoorbeeld iets dat op vruchteloos duwen lijkt, omdat in de film tevergeefs wordt geprobeerd een oranje auto die vastzit in het zand daaruit te bevrijden. 

Het strand in de voorstelling is overigens een kiezelstrand. En het zijn behoorlijk grote kiezels. Dat waren ze blijkbaar even vergeten. Ook het uitbeelden van andere beelden uit de film leidt vaak tot onnozel gefröbel.

Net als in zijn andere films probeert Farhadi ook in About Elly de kijker zich te laten afvragen of een personage met het niet vertellen van de waarheid mogelijk juist iets goeds nastreeft. In het tweede deel van de voorstelling komt dat aspect van Farhadi's film gelukkig wel tot zijn recht. De acteurs laten de decorstukken nu voor wat ze zijn en beperken zich tot tekst, mimiek en lichaamstaal.

Scarlet Tummers maakte in 2020 met STAN al eerder een voorstelling naar een film van Asghar Farhadi. In die voorstelling, A Separation, liet ze de acteurs zowel hun land van herkomst als persoonlijke eigenschappen en opvattingen in de voorstelling uitspelen. Daardoor zag je als publiek hoe de acteurs zich verhielden tot de karakters uit de film en (gespeeld) tot elkaar. Vooral door dat 'spel in het spel' was A Separation intrigerend.

About Elly is veel minder geslaagd. Een voorstelling naar een film moet iets toevoegen. Of er een andere kant van belichten. Omdat dat niet gebeurt - op de epiloog en een kleine wijziging aan het eind na - is About Elly een overbodige voorstelling. Maar de film is heel goed. Dus als je die nog niet hebt gezien, zou ik die zeker gaan bekijken.

Ga voor de speellijst en voor meer informatie naar: STAN

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten