Boekbespreking: Sana Valiulina, Waar alle wegen ophouden, Prometheus, Amsterdam, 2024

 

WAAR ALLE WEGEN OPHOUDEN 

SAN VALIULINA

 


Door Piet van Kampen, geplaatst 8 januari 2025

Als er nog iets over was van de mythe van de Grote Vaderlandse Oorlog, behoort dat na dit boek definitief tot het verleden.

De vader van Sana Valiulina, die toen nog niet haar vader was, werd in 1941 opgeroepen voor het Rode Leger. Pas in 1955 keert hij terug naar zijn woonplaats Moskou, waar hij als ex-gevangene niet mag blijven. Tot zijn dood in 1999 zwijgt hij over wat hij die veertien jaar had doorstaan. 

De nazi’s maakten in de Tweede Wereldoorlog in de Sovjet-Unie vijf miljoen krijgsgevangen. De meesten stierven van honger en uitputting. Want in de waanwereld van de nazi's waren het Untermenschen.

Sovjetkrijgsgevangenen die het wel overleefden, werden bij terugkeer ofwel meteen gefusilleerd of linea recta naar de goelag gestuurd. Want in de Stalinistische waanwereld waren het landverraders, die de oekaze om de laatste kogel voor zichzelf te bewaren hadden genegeerd. 

Sana Valiulina spit archieven door, verstuurt verzoekschriften, reist naar de Goelag-archipel en naar Normandiƫ, en reconstrueert zo stap voor stap de veertien jaar waarover haar vader zweeg.

In haar boek bewandelt Sana Valiulina drie paden: het demaskeren van de Grote Vaderlandse Oorlog (1941-1945), de zoektocht vol hindernissen naar de veertien jaar waarover haar vader niets losliet (1941-1955) en haar relatie als dochter met haar vader (1964-1999).

In Port-Bail-sur-Mer, op een van de laatste pagina`s van het boek: “Een lange Fransman in een elegant pak schudt mijn hand terwijl hij zonder ophouden met ongeloof het hoofd schudt: 'Vertelt u me nou eens waarom, waarom is uw vader naar de goelag gestuurd?'”

Het boek is opgedragen aan alle Sovjetkrijgsgevangenen en hun families.

Sana Valiulina (Tallinn, 1964) groeide op in Estland, studeerde in Moskou en woont sinds 1989 in Nederland.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten