Recensie: Online voorstellingen op Podium Aan Huis. De beste vijf: Zwart, Bloed & Rozen, Onvoltooid Verleden, Idioot, Jawoord.

●●●●○

 

PODIUM AAN HUIS


ZWART, BLOED & ROZEN, ONVOLTOOID VERLEDEN, IDIOOT, JAWOORD

 

 

Door Piet van Kampen, geplaatst, 8 april 2020

Podium Aan Huis is een online platvorm met Vlaamse voorstellingen. Op dit moment staan daar al meer dan zeventig video-registraties. Voor mijn lijstje van de beste vijf, voor volwassenen gemaakte, toneelvoorstellingen op Podium aan Huis heb ik de volgende criteria gehanteerd:

De video-registratie van de voorstelling is goed tot zeer goed.

De geluidskwaliteit van de geregistreerde voorstelling is goed tot zeer goed.

Ook zonder dat je in een zaal zit, is de voorstelling boeiend.

De voorstelling kreeg na de première goede tot zeer goede recensies.

De volgorde van die criteria is niet willekeurig. Want wat in de zaal een goede of zeer goede voorstelling was, kan door een registratie van te grote afstand of door matige geluidskwaliteit toch tegenvallen thuis op je bank/zetel.

Ook een voorstelling waarin acteurs veel terzijdes gebruiken, werkt niet als je thuis zit te kijken. Daarom valt bijvoorbeeld Wit, uit de trilogie De Wederopbouw van het Westen van de KOE, af. Terwijl Zwart, uit diezelfde trilogie, in de online-versie wel heel boeiend blijkt te zijn. In Zwart reageren de acteurs voornamelijk op elkaar.

En dan nu mijn lijstje van de beste vijf online voorstellingen op Podium aan Huis:

Zwart van de KOE

Een theatrale geschiedenis over de kunst vanaf de Renaissance. Educatief maar niet belerend. Evocatief maar toch nauwkeurig. Een terugblik met een vooruitzicht. Zwart was na Wit en Rood het afsluitende deel van de trilogie De Wederopbouw van het Westen. Met Natali Broods, Willem de Wolf en Peter Van den Eede.

Bloed & Rozen van Toneelhuis /
Guy Cassiers

Jeanne d’Arc en Gilles de Rais, de Maagd en de Duivel. Jeanne d’Arc sterft na spectaculaire overwinningen op Engeland als heks op de brandstapel. Gilles de Rais, die aan haar zijde vocht, geeft zich na haar dood over aan magie, moord en seksuele excessen en sterft op de brandstapel als een boetvaardige zondaar. Met onder meer Katelijne Damen, Abke Haring en Johan Leysen.

Onvoltooid Verleden van Olympique Dramatique / Toneelhuis

Naar de gelijknamige roman van Hugo Claus. Noël Catrijsse, die na een val tijdens zijn jeugd nooit meer de oude is geworden, wordt op eigen verzoek ondervraagd door ex-commissaris Blaute. Een rauw relaas van een gehavende en vermaledijde ziel. Met Jan Decleir en Tom Dewispelaere.

Idioot van LAZARUS

Naar de roman van Dostojevski. Een prins die na een ernstige ziekte niets meer begrijpt van het leven. Hij is weliswaar kunstenaar, filosoof en kindervriend, maar ook zelf nog kind. En wordt daarom een idioot genoemd. Bewerking en spel door Dominique Collet, Koen De Graeve, Pieter Genard, Günther Lesage , Ryszard Turbiasz en Charlotte Vandermeersch.

Jawoord van 't Arsenaal en LAZARUS
 

Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman in een fris nieuw jasje. Vragen over de liefde. Keuzes die ook wel eens de foute keuzes zouden kunnen zijn. ‘Nee’ zeggen? Zou eventueel kunnen. Maar in den beginne was het woord. En dat woord was nou eenmaal 'Ja'. Met onder meer Pieter Genard, Lotte Heijtenis en Lisbeth Gruwez.

Ga voor de video-registraties naar: Podium aan Huis


Geen opmerkingen:

Een reactie posten